Boetes in Spanje: bereiken zij Nederland of België?

JA, de boetes in Spanje bereiken Nederland en België. Niet alleen uit Spanje, maar uit alle EU-landen. Bestuurders uit Spanje en andere landen die in Nederland overtredingen begaan, zullen ook door de Nederlandse autoriteiten worden bestraft. De EU-landen hebben een gemeenschappelijk register opgezet om informatie over voertuigeigenaren uit te wisselen. In de praktijk stelt dit register de Spaanse autoriteiten in staat bijvoorbeeld een Nederlandse auto te bestraffen die een verkeersovertreding heeft begaan. Het gemeenschappelijke platform wordt EUCARIS genoemd.

De Europese verordening maakt het mogelijk de volgende overtredingen te bestraffen:

  1. Snelheid
  2. Het niet dragen van een veiligheidsgordel
  3. Niet stoppen voor een rood verkeerslicht
  4. rijden onder invloed van alcohol en drugs
  5. Het niet correct dragen van een helm
  6. Rijden op verboden rijbanen
  7. Gebruik van een mobiele telefoon

Kennisgevingen die door verkeersautoriteiten in andere Europese landen worden afgegeven, worden opgesteld in de officiële taal van het land waar het bestrafte voertuig is ingeschreven. Zo zouden twee snelheidsovertredingen die op hetzelfde punt worden begaan door een Belgisch voertuig en een Spaanse huurauto, dezelfde sanctie opleveren, maar de kennisgevingen zouden in een andere taal zijn opgesteld.

Geef een reactie

Scroll naar boven