Tips en voorschriften voor het rijden in Spanje

Laten we eens kijken naar een aantal tips en regels voor het rijden in Spanje. De zomervakantie nadert, en Spanje is een van de meest bezochte Europese landen tijdens deze maanden: zijn geschiedenis, gastronomie, goede weer, ongelooflijke natuurlijke landschappen en duizenden kilometers strand zijn slechts enkele van de redenen. Het beste alternatief om afgelegen plaatsen te bezoeken is de auto, die vrijheid van dienstregeling biedt en de mogelijkheid om op elk moment van plan te veranderen.

Welke documenten heb ik nodig om in Spanje te rijden?

Wie ouder is dan 18 en in het bezit is van een rijbewijs dat in een EU-land is afgegeven, kan met zijn rijbewijs in Spanje rijden. Houders van een rijbewijs uit een derde land hebben hun rijbewijs, een internationaal rijbewijs en een paspoort nodig, die alle geldig zijn, hoewel er uitzonderingen zijn. De Spaanse ambassade of het consulaat bij u in de buurt kan u adviseren over de vereisten in bijzondere gevallen.

Is het een goed idee om in Spanje te rijden?

Spanje heeft moderne en veilige wegen. Er zijn tolwegen met een hoge capaciteit (die “autopistas” worden genoemd en herkenbaar zijn aan hun korte naam, AP-X), maar de meeste Spaanse wegen, waaronder veel wegen met een hoge capaciteit, zijn gratis. Tolwegen zijn goed bewegwijzerd en er kan met creditcard worden betaald. Gebruikers van Franse en Portugese automatische tolbetaalsystemen kunnen met dit apparaat betalen op sommige Spaanse “autopistas”. De leverancier van uw toestel kan u vóór uw reis een bijgewerkte lijst bezorgen.

Rijvoorschriften in Spanje

Mobiele telefoon: De bestuurder mag de mobiele telefoon of andere elektronische apparaten, waaronder GPS, niet bedienen tijdens het rijden. De boete bedraagt 200 euro en moet ter plaatse worden betaald als agenten het voertuig aanhouden.

Alcohol achter het stuur: het alcoholgehalte mag niet hoger zijn dan 0,5 gram per liter bloed. De alcohollimiet is lager voor beroepschauffeurs en beginnende bestuurders (0,3 g/l). De boete bedraagt 500 of 1000 euro, en kan in zeer hoge gevallen worden bestraft met de intrekking van het rijbewijs en een gevangenisstraf.

Het is verboden rechts in te halen, op doorgetrokken witte lijnen te rijden en de vastgestelde snelheidsbeperkingen te overschrijden. Deze en andere regels, zoals het verplichte gebruik van een helm op een motorfiets, zijn in de meeste Europese landen gebruikelijk.

Twee gevarendriehoeken en ten minste één reflecterend vest moeten in de auto aanwezig zijn. Transportvoertuigen en alle voertuigen met aanhangwagen moeten ook een brandblusser aan boord hebben.

Snelheidsbeperkingen in Spanje

De meest voorkomende snelheidsbeperkingen op Spaanse wegen zijn de volgende:

  • 30 km/u in stedelijke gebieden.
  • 90 km/u op nationale wegen.
  • 120 km/u op snelwegen.

De snelheidsbeperkingen op nationale wegen en autosnelwegen zijn lager voor zware voertuigen zoals bestelwagens, campers, bussen en vrachtwagens.

Overdreven snel rijden wordt bestraft met boetes van 100 tot 600 euro.

Geef een reactie

Scroll naar top