Onbetaalde boetes in Spanje

Spanje heeft de afgelopen jaren een zeer succesvol beleid gevoerd om het aantal verkeersdoden terug te dringen. In het kader van dit beleid zijn controles ingevoerd op onder meer snelheidsovertredingen, rijden onder invloed en het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Alle bestuurders in Spanje zijn verplicht de Spaanse verkeersregels na te leven.

Wat gebeurt er als ik in Spanje een boete krijg en die niet betaal? De Spaanse verkeersregels voorzien in drie verschillende termijnen voor het betalen van een boete:

  • Verminderde betaling: als u binnen de eerste 20 dagen na de kennisgeving betaalt, betaalt u slechts 50% van de boete. Deze periode begint opnieuw wanneer een tweede kennisgeving wordt verzonden, bijvoorbeeld wanneer de bestuurder wordt geïdentificeerd. De gegevens van de eigenaar van het voertuig blijven echter in het dossier.
  • Volledige betaling: drie weken nadat de betrokkene de kennisgeving heeft ontvangen, moet de boete volledig worden betaald.
  • Verhoogde betaling: wanneer zes maanden zijn verstreken sinds het begin van de termijn voor verlaagde betaling, kunnen de Spaanse autoriteiten het volledige bedrag van de boete eisen, vermeerderd met een toeslag van 20% en de toepasselijke wettelijke rente.

Verjaringstermijn boete Spanje

De wettelijke verjaringstermijn voor verkeersboetes in Spanje is vier jaar. De Spaanse autoriteiten houden een register bij van verkeersovertredingen dat kan worden geraadpleegd op kenteken en op eigenaar of bestuurder van het voertuig.

Als u in Spanje een onbetaalde boete hebt en wordt aangehouden door de Guardia Civil de Tráfico of een andere Spaanse autoriteit, kan van u worden verlangd dat u de openstaande boete ter plaatse betaalt. Als u niet ter plaatse betaalt, kunnen de Spaanse autoriteiten het voertuig immobiliseren totdat de schuld is betaald.

Als u in Spanje een onbetaalde boete hebt, kunt u die betalen met een creditcard of via een bankoverschrijving.

Geef een reactie

Scroll naar top